Progressive Synagogue Hove

Rebuild and regeneration of a beautifully crafted building in collaboration with the Synagogue’s congregation.


 

The existing building, originally a 19th century gymnasium, was converted into a Progressive synagogue in 1937. Within a designated Conservation Area but not historically listed, the proposal for rebuilding the synagogue consists of a timber frame construction for the external west and south walls with new roofs following the existing pitches and repair works to the existing trusses. A new steel frame was erected internally to create the new floor and wall spaces.

 

Client  Brighton & Hove Progressive Synagogue
Category  Regeneration and Community
Value  Undisclosed
Area  410 sqm

 

Sussex Heritage Trust Award Winner
 
An imaginative, inspirational and contemporary refurbishment of a former gymnasium to create a welcoming multi-purpose space for religious services, festivals and special commemorations, principally for the local Jewish community while welcoming all faiths.
The judges particularly liked the clever use of natural light using roof lights and the innovative use of subtle tints in the light shafts to complement the colours of the modern light fittings.
Also of note was the sliding wooden screen in the Sanctuary which conceals the Ark. This used long strips of wood in rainbow hues to represent inclusion and diversity. Attention to detail extended to the well-crafted contemporary lecterns in beech and walnut which complemented elements of the design in the Sanctuary, and elsewhere the integration of old elements with new such as the display of old stained glass windows and mosaics.
A truly community-led project working within a restricted budget.
— Sussex Heritage Trust Judges

* Evolved from a concept by Theo Rubin.